Žestoke reakcije katolika
60

Francuzi žele izbaciti riječi "otac" i "majka" iz dokumenata

Klix.ba
Christiane Taubira (Foto: AFP)
Christiane Taubira (Foto: AFP)
Pred francuskim zvaničnicima nalazi se Nacrt zakona koji predlaže zabranu riječi "majka" i "otac" u svim zvaničnim dokumentima.

Ovaj plan je naišao na zgražavanje katoličkih vjernika, koji smatraju da se njime utire put legalizaciji homoseksualnih brakova.

Usvajanjem ovog prijedloga u dokumentima bi se koristila samo riječ "roditelji", a Nacrt zakona ima objašnjenje da je "brak zajednica dvoje ljudi istog ili različitog spola".

Zakonom bi se dala ista prava na usvajanje djece homoseksualnim i heteroseksualnim parovima.

Ministrica pravde Christiane Taubira za list La Croix je izjavila: "Ko kaže da će heteroseksualni par odgojiti dijete bolje od homoseksualnog, da će mu osigurati najbolje uslove za razvoj? Interes djeteta je vladi najvažniji"

Poglavar Katoličke crkve u Francuskoj kardinal Philippe Barbarin je prošle sedmice upozorio vjernike da bi brakovi homoseksualaca mogli dovesti do legalizacije incesta i poligamije te tako i do potpunog sloma društva.

"To bi moglo imati nebrojene posljedice. Poslije će htjeti tri, pa i četiri osobe u braku. Možda će tako jednog dana i incest biti dozvoljen", kazao je kardinal Barbarin.

Papa Benedict XVI pozvao je 30 francuskih biskupa u Italiju i upozorio ih da se bore protiv novog zakona, koji je nazvao pravom prijetnjom porodici kao osnovi društvenog života.

Predsjednik Francuske Francois Hollande se u svom manifestu založio za legalizaciju homoseksualnih brakova.

Nacrt ovog zakona bit će predstavljen 31. oktobra.