{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuzi žele izbaciti riječi "otac" i "majka" iz dokumenata

26.9.2012. u 18:04
60
44
Francuzi žele izbaciti riječi "otac" i "majka" iz dokumenata
60
Francuzi žele izbaciti riječi "otac" i "majka" iz dokumenata
Christiane Taubira (Foto: AFP)
Pred francuskim zvaničnicima nalazi se Nacrt zakona koji predlaže zabranu riječi "majka" i "otac" u svim zvaničnim dokumentima.
Ovaj plan je naišao na zgražavanje katoličkih vjernika, koji smatraju da se njime utire put legalizaciji homoseksualnih brakova.

Usvajanjem ovog prijedloga u dokumentima bi se koristila samo riječ "roditelji", a Nacrt zakona ima objašnjenje da je "brak zajednica dvoje ljudi istog ili različitog spola".

Zakonom bi se dala ista prava na usvajanje djece homoseksualnim i heteroseksualnim parovima.

Ministrica pravde Christiane Taubira za list La Croix je izjavila: "Ko kaže da će heteroseksualni par odgojiti dijete bolje od homoseksualnog, da će mu osigurati najbolje uslove za razvoj? Interes djeteta je vladi najvažniji"

Poglavar Katoličke crkve u Francuskoj kardinal Philippe Barbarin je prošle sedmice upozorio vjernike da bi brakovi homoseksualaca mogli dovesti do legalizacije incesta i poligamije te tako i do potpunog sloma društva.

"To bi moglo imati nebrojene posljedice. Poslije će htjeti tri, pa i četiri osobe u braku. Možda će tako jednog dana i incest biti dozvoljen", kazao je kardinal Barbarin.

Papa Benedict XVI pozvao je 30 francuskih biskupa u Italiju i upozorio ih da se bore protiv novog zakona, koji je nazvao pravom prijetnjom porodici kao osnovi društvenog života.

Predsjednik Francuske Francois Hollande se u svom manifestu založio za legalizaciju homoseksualnih brakova.

Nacrt ovog zakona bit će predstavljen 31. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: