Sarkozyja štitili policajci i kišobran
0

Francuskog predsjednika u Baskiji gađali jajima

Sarajevo-x.com
Nicolas Sarkozy u Bayonneu (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy u Bayonneu (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je bio prisiljen u jednom kafiću potražiti utočište od nekoliko stotina bijesnih demonstranata, dok ga je interventna policija štitila tokom njegove kampanje u regiji Baskija.

Interventna policija je opkolila centar Bayonnea, gdje je Sarkozy ostao "zarobljen" oko sat vremena da bi umakao demonstrantima, među kojima su jedni baskijski nacionalisti, a drugi pristalice suparničkog kandidata Socijalista Francoisa Hollandea. Iako je Sarkozy postao poprilično nepopularan lider, cijela situacija u vezi sa njegovim promotivnim skupovima je ipak previše bizarna, prenose agencije. Njegova sigurnost je poprilično umanjena na predizbornim skupovima. Brzom intervencijom policije je osiguran kafić u koji se Sarkozy sklonio u Bayonneu. Demonstranti su preko policajaca bacali jaja u kafić.

"Evo, mi smo u Francuskoj, na teritoriji Republike Francuske, a predsjednik Republike će ići svugdje. Ako to ne odgovara manjini koja protestuje, onda je to loše za njih", rekao je Sarkozy gostima u kafiću. Njegov suparnik Hollande je nakon incidenta opominjao svoje pristaše da ne postanu "zagovornici osvetoljubivosti" te ih je pozvao da ne posežu za fizičkim i verbalnim zlostavljanjem. Francuski predsjednik je napustio kafić u pratnji interventne policije i zaštićen kišobranom. Sarkozy je proglasio svoju novu kandidaturu za predsjednika 15. februara, a posljednje ankete mu baš i ne idu u prilog.