Zatvorena u kampu
0

Francuskinja s crne liste terorista uhapšena u Siriji

FENA
Emilie Koenig (Foto: Parismatch.com)
Emilie Koenig (Foto: Parismatch.com)
Emilie Koenig, Francuskinja koja je osumnjičena da je regrutovala strane borce za terorističku organizaciju IDIL, te se nalazi na crnim listama SAD-a i Ujedinjenih naroda, uhapšena je u Siriji, tvrdi njena majka, a prenosi AFP.

Tridesettrogodišnju ženu su uhapsile kurdske snage. Zatvorena je u njihovom vojnom kampu na ispitivanju. Njena porodica tvrdi da je izložena mučenju.

Koenig je otišla u Siriju 2014. godine i tamo je rodila troje djece. Stavljena je na listu najopasnijih boraca IDIL-a. Ona je prešla na islam nakon što se udala za njenog prvog muža porijeklom iz Alžira, ali je on uhapšen zbog trgovine drogom. Promijenila je ime, naučila arapski i otišla u Siriju gdje se ponovo udala, a muž joj je kasnije poginuo.

Pojavljivala se u nekoliko propagandnih snimaka ove terorističke organizacije. Francuske obavještajne službe su presrele nekoliko poziva u kojima ona poziva na napade na ciljeve u Francuskoj. Osim nje, kurdske snage su, kako navode agencije, uhapsile još nekoliko francuskih državljana koji su pripadali IDIL-u. Svi su zatočeni na ispitivanju.

Francuski predsjednk Emmanuel Macron je rekao da će se slučajevi žena s djecom razmatrati svaki odvojeno.

Majka Emilie Koening je rekla da se ona želi vratiti u Francusku i tražiti oproštaj od porodice, prijatelja i države.