Optužbe iz EU
1

Francuski tužioci istražuju Marine Le Pen nakon što je prijavljena za prevaru

F. H.
Optužbe dolaze u nezgodnom trenutku za Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Optužbe dolaze u nezgodnom trenutku za Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Francuski tužioci istražuju optužbe da je Marine Le Pen zajedno sa svojim stranačkim kolegama dok je bila članica Evropskog parlamenta pronevjerila stotine hiljade eura u periodu od 2004. do 2017. godine.

Najave o pokretanju istrage dolaze samo sedmicu prije izbora za predsjednika Francuske gdje se Le Pen u drugom krugu bori protiv trneutnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Iz ureda tužioca su saopćili da su od evropske agencije protiv prevera OLAF 11. marta primili detaljan izvještaj o optužbama za zloupotrebu sredstava i da ga sada provjeravaju, prenosi Bloomberg.

Advokat Marine Le Pen je odbacio mogućnost da su se desile bilo kakve pronevjere. Dok glasnogovornik još nije komentarisao navode.

Prema navodima francuskog istraživačkog medija Mediapart u nekoliko navrata Le Pen je prikazivala fiktivne troškove. To je uključivalo promotivne materijale za konferenciju u 2014. godini, plaćanja raznim organizacijama, ličnu kupovinu vina i finansiranje troškova njene stranke koji nisu bile vezane za parlamentarne obaveze.

Le Pen bi lično mogla biti optužena za pronevjeru oko 137,000 eura, a njen otac Jean-Marie Le Pen za otprilike 303,000 eura. Ukupno je sumnjivo više od 617,000 eura.

Glasnogovornik OLAF-a je izjavio kako je ova organizacija završila istragu u septembru 2021. godine sa preporukama te da je konačni izvještaj poslat u Evropski parlament te francuskim i belgijskim sudskim organima.