"Rat će biti dug"
37

Francuski šef diplomatije: Putin je napravio četiri strateške greške u Ukrajini

V. K.
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian komentirao je aktuelnu situaciju u Ukrajini te je poručio kako se boji da će rat, iako neki smatraju drugačije, biti dug i težak.

Nekoliko sati nakon održavanja Parade pobjede na Crvenom trgu u Moskvi, francuski šef diploamtije gostovao je na televiziji u ovoj zemlji te je ponovio kako je Putin na određeni način "zatočen" u ratu.

"Ratni ciljevi su isti, bilo da je riječ o neutralnom statusu Ukrajine, njenoj demilitarizaciji ili denacifikaciji. Rat će se sigurno nastaviti, sa svojim dramama i tragedijama", rekao je Le Drian.

Također, naglasio je kako se ne slaže s najavama pojedinih analitičara i političara da će rat brzo završiti.

"Rat će biti težak i dug. Prije svega iz razloga što je Putin u potpuno revizionističkom opravdanju razloga za rat. U govoru su mu stalno prisutna negiranja i ima inverziju odgovornosti", poručio je diplomata.

Naglasio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio četiri strateške greške kada je riječ o invaziji na Ukrajinu.

"Prije svega, mislio je da će Ukrajina lako pasti. Naprotiv, rat je oblikovao naciju koja se herojski bori. Druga greška Putina je ta što je mislio da će Evropa reagovati krhko, a bilo je upravo suprotno", rekao je Le Drian.

Između ostalog, greške koje je Putin pravio odnose se i na NATO savez.

"Vladimir Putin je mislio da vidi slabost u alijansi i u njenim osnovnim principima. Isto tako, precijenio je snagu vlastite armije", poručio je francuski šef diplomatije.