Svijet
0

Francuski premijer objavio rat Al Qaedai

Sarajevo-x.com
Francois Fillon
Francois Fillon
Francuski premijer Francois Fillon je objavio rat "Al Qaedai" u utorak nakon što je njen sjevernoafrički ogranak ubio 78-godišnjeg francuskog državljanina Michaela Germaneaua, objavio je "France 24".

"Francuska objavljuje rat sjevernoafričkom ogranku "Al Qaedae" i zbog toga pomaže snagama svih vlada koje se na tom području bore protiv islamističkih boraca", izjavio je premijer Fillon u intervjuu dan nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio da je oteti francuski državljanin ubijen. Ubistvo je uslijedilo nakon neuspjele spasilačke misije.

"Mi ratujemo sa 'Al Qaedaom' i zbog toga pomažemo mauritanijskoj vojsci koja se već mjesecima bori protiv ove organizacije", izjavio je Fillon za radio Europe 1.

Na pitanje o tome na šta je predsjednik Sarkozy mislio kada je rekao da ubistvo penzionisanog inženjera Germaneaua, premijer Fillon je rekao da će se borba protiv terorizma nastaviti još većim intenzitetom.

Premijer je odbio razgovarati o detaljima iz sigurnosnih razloga, ali je naglasio da će francuska vlada nastaviti pregovarati sa otmičarima kada god to bude moguće kako bi spasila živote svojih građana. On kaže da vojska neće uključiti u ovaj slučaj jer Francuska ne prakticira osvetu.

Sarkozy je odlučio pokrenuti akciju spašavanja u saradnji sa malijskim i mauritanskim snagama nakon što nije uspostavljen kontakt sa otmičarima.

Opozicija nije željela kritikovati akcije vlade u ovoj talačkoj aferi.

Fillon kaže d aje Francuska u stanju maksimalne uzbune te je nekoliko puta spriječila pokušaje napada, kako na svom tlu, tako i u susjednim zemljama.

Ministar vanjskih poslova Francuske, Bernard Kouchner, je rekao kako ne misli da je zbog ovog ubistva povećana opasnost po francuske građane, te dodao kako nije siguran da li je Germaneau ubijen prije ili nakon francuske operacije.

Francuska kompanija za nuklearnu energiju "Areva" koja se nalazi u sjevernom Nigeru zapošljava 2.500 ljudi, uključujući pedeset Francuza. U junu 2008. godine nekoliko zaposlenika je kidnapovano, ali su oni pušteni na slobodu nekoliko dana poslije bez ikakvih povreda.