Afganistan
0

Francuska ne može "ostaviti slobodan put fanaticima"

FENA
Francuska ne može "ostaviti slobodan put fanaticima, barbarima i teroristima koji prijete našem društvu", izjavio je u petak predsjednik Nicolas Sarkozy, naglašavajući da će Francuska "ostati u Afganistanu koliko bude trebalo".

"Mi ne možemo ostaviti slobodan prostor fanaticima, barbarima i teroristima koji prijete našem društvu, krše univerzalne vrijednosti čovječanstva i siju smrt", rekao je Sarkozy na komemoraciji dvojici francuskih vojnika koji su ubijeni u ponedjeljak u Afganistanu.

"Naša sigurnost, ovdje, u Francuskoj, počiva na našem angažmanu tamo", dodao je on. "Barbarstvo ne smije nadvladati demokratiju".

"Znam koliko je teška ova misija, mi smo ocijenili rizike, ali Francuska ne smije da popusti imperativima svoje sigurnosti, ni odgovornostima u borbi protiv svjetskog terorizma", ocijenio je Nicolas Sarkozy. "Francuska ne treba da se povuče u borbi protiv svjetskog terorizma".

Sjećanje na vojnike nestale u Afganistanu "pojačava u nama odlučnost da nastavimo naše zalaganjeu ovoj zemlji" , rekao je francuski predsjednik.

Oko 3.750 francuskih vojnika je angažirano na afganistanskom nemirnom području, gdje su sve veći gubici na strani međunarodnih snaga.

Pobune talibana se pojačavaju, oni šire svoje djelovanje na veći dio zemlje uprkos prisustvu preko 140.000 stranih vojnika, od kojih su dvije trećine Amerikanci.