Obavili dužnost
4

Francuski predsjednički kandidati Emmanuel Macron i Marine Le Pen glasali

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednički kandidat francuske krajnje desnice Marine Le Pen glasala je danas u Henin-Beaumontu, malom gradu na sjeveru Francuske, a nezavisni predsjednički kandidat Emmanuel Macron glasao je u priobalnom gradu Le Touquet, također na sjeveru Francuske, zajedno sa suprugom Brigitte.

Tokom glasanja Le Pen nije bilo incidenata, jer je policija dva sta ranije uhapsila aktivistkinje feminističkog pokreta, koje su okačile veliki transparent protiv Le Pen na lokalnu crkvu, prenio je AP.

Macron, bivši ministar ekonomije u vladi Manuela Vallsa, imao je osmijeh na licu i mazio je svog crnog psa dok je izlazio iz vikendice, prenio je AP.

Iz sigurnosnih razloga Macron je prevezen na biračko mjesto u gradskoj općini u Le Touquet, gdje se rukovao sa velikom grupom pristalica, prije nego što je glasao, prenosi Tanjug.

Biračka mjesta širom Francuske, gdje se održavaju predsjednički izbori, otvorena su u 8 sati, a bit će zatvorena u 19 sati, osim u velikim gradovima gde će se glasati do 20 sati.

Ukupno 47 miliona Francuza, koliko je upisano u biračke spiskove, opredjeljuje se između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen. Za izbore je otvoreno skoro 67.000 birališta.

Prvi nezvanični rezultati o pobjedniku izbora bit će poznati oko 20 sati.