Svijet
0

Francuski političar razljutio javnost izjavom da Hitler nije pobio dovoljno Roma

Klix.ba
Francuski političar i član Parlamenta Gilles Bourdouleix izazvao je zgražanje javnosti izjavom da Adolf Hitler nije pobio dovoljno Roma.

Francuski političar i član Parlamenta Gilles Bourdouleix izazvao je zgražanje javnosti izjavom da Adolf Hitler nije pobio dovoljno Roma.

U svom posljednjem napadu, Bourdouleix je probudio uspomene na holokaust, kada su nacisti poslali hiljade Roma u gasne komore, jer su ih smatrali "nižom rasom".

Bourdouleix, koji predstavlja izbornu jedinicu oblasti Maine i Loire, bio je u posjeti nezakonitom romskom naselju u gradu Cholet, kada je dao neumjesni komentar. Okružen naoružanim policajcima, on je pokušavao uvjeriti pridošlice da odu iz naselja.

Kada je počeo razgovarati sa predstavnicima zajednice, nekoliko Roma koji su stajali u blizini počeli su salutirati poput nacista u njegovom smjeru. Lokalni novinar snimio je Bourdouleixa kako govori "Hitler vas nije pobio dovoljno".

Kada mu se nekoliko Roma obratilo da objasni svoj komentar, on je rekao: "Uporedili ste me sa Hitlerom, mislite da je to lijepo?", a zatim je optužio zajednicu za incest.

"Nedavno su mene nazvali pedofilom, a pola njihove djece potječe od očeva i djedova", rekao je Bourdouleix.

Jean-Louis Borloo, čelnik Bourdouleixove stranke, UDI, razmišlja o isključenju svog kolege.

"Koliko god provociranje bilo stvarno i neprihvatljivo, ništa ga ne opravdava za njegove izjave", rekao je Borloo.

Bourdouleixovi kolege iz stranke slažu se u vezi sa njegovim isključenjem, koje bi izvršni odbor trebao usvojiti naredne sedmice.

On negira optužbe za rasizam, navodeći kako su njegove riječi "potpuno iskrivljene" te da planira poduzeti pravne mjere protiv novinara koji ga je snimio i svih medija koji su prenijeli "lažni citat".

Tvrdi da su njegove stvarne riječi bile "Da se radi o Hitleru, on bi ih sve pobio".

Francuski političari posljednjih godina obrušili su se na Rome, uništavajući njihova naselja i deportujući ih iz zemlje.