Svijet
23

Francuski piloti stupili u štrajk, ugrožen dolazak navijača na Euro

Klix.ba
Piloti kompanije Air su započeli četverodnevni štrajk koji kvari planove nogometnih fanova za dolazak na utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Kompanija Air France je otkazala 30 posto letova za danas, ali je obećala da će učiniti sve kako bi prioritet bili letovi u gradove u kojima se održava Euro. Sindikat pilota traži od vlade da odbaci novi zakon o radu kojim je omogućeno lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika.

To je samo jedan od sindikata koji provode najavljeni štrajk. U štrajku je i komunalna služba koja neće odvoziti smeće s ulica Pariza do srijede. Željeznički saobraćaj je ponovo u funkciji nakon devetodnevnog štrajka, a krajem prošlog mjeseca su benzinske pumpe ostale bez goriva nakon što su demonstranti blokirali naftne rafinerije.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio sindikate da ne ometaju održavanje Eura.

"Apelujem na razumijevanje i odgovornost, država mora ispuniti svoje obaveze i hoće, poduzet će sve mjere koje budu potrebne kako bi Euro bio sjajan događaj", izjavio je Hollande.

Sindikat pilota je saopćio da će štrajk trajati od subote do utorka. Šef kompanije Air France Frederic Gagey je obećao da će problemi za navijače koji dolaze na Euro biti minimalni.

"Naravno, vodit ćemo računa o Euru", poručio je Gagey.

Dodao je da će štrajk kompaniju koštati 5 miliona eura dnevno.

Očekuje se da će francuske gradove u kojim se igraju utakmice tokom Eura posjetiti sedam miliona ljudi.