Svijet
0

Pariz: Radnici metroa u štrajku, očekuju se prekidi zračnog i pomorskog saobraćaja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Radnici pariskog metroa i međugradske željeznice pridružili su se štrajku radnika državne željeznice Francuske. Očekuje se da će i radnici na pristaništima prekinuti rad i održati vlastiti štrajk. Protesti se održavaju uoči Evropskog prvenstva 2016.

Sindikati protestuju protiv promjene radnog vremena, ali i generalnih problema na tržištu rada. Očekuje se da će prekid javnog prevoza u Parizu biti ograničen te da će 60 posto brzih i trećina drugih usluga funkcionisati.

Izmjene zakona o radu usvojene su u Donjem domu, a potom i u Senatu Francuske ovog mjeseca.

Predsjednik Francois Hollande kazao je kako zakon neće biti povučen zbog nemira koji su izbili na ulicama između demonstranta i policije. Njegov konzervativni protivnik Nicolas Sarkozy optužio ga je da sve radi pogrešno do samog početka u upravljanju krizom.

"Guranje zakona na silu izgurava debatu. Ako ne prihvatite da raspravljate o idejama u parlamentu, ta se rasprava miče na ulice", rekao je bivši predsjednik za magazin Valeurs Actuelles.

Izmjenama zakona prosječno je 35 sati rada sedmično, a firme mogu pregovarati sa sindikatom o povećanju ili smanjenju broja radnih sati, ali maksimum je 46 sati sedmično. Firmama je data veća sloboda u smanjenju plate i otpuštanju radnika, kao i manja prava kada je u pitanju godišnji odmor i posebni dopusti poput porodiljskog ili slobodnih dana povodom vjenčanja.

Štrajk željeznica vodi snažni sindikat CGT i ovo je osmi štrajk u posljednja tri mjeseca u Francuskoj. Podržava ih 46 posto Francuza. Očekuje se da će i zračni transport biti u zastoju zbog industrijske akcije koja nije povezana direktno s izmjenama zakona o radu. Izmjene bi trebale biti usvojene u Senatu 14. juna.