Vojna akcija u Libiji
0

Francuski borbeni avion uništio prvu metu

SRNA
Francuski borbeni avion uništio je prvu metu u Libiji ispalivši projektil na jedno vozilo, rekao je portparol Ministarstva odbrane Laurent Teisseire.

"Prva meta je odabrana i uništena", rekao je Teisseire novinarima.

On je dodao da je oko 20 aviona uključeno u današnje operacije iznad Libije u nadgledanju zone zabrane leta i sprečavanju napada snaga Moammera Gaddafija na pobunjenike.

Portparol Ministarstva rekao je da zapadne snage još nisu odlučile o operativnoj komandnoj strukturi, dodajući da će nosač aviona "Charles de Gaulle" sutra isploviti iz Francuske za Libiju.

Tesije je precizirao da se vojna intervencija u Libiji bazira na teritoriji u prečniku od oko 150 kilometara od Benghazija.

Najviši zvaničnici SAD, Evropske unije i arapskih zemalja danas su u Parizu najavili hitnu vojnu intervenicju 	kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Libija je juče proglasila jednostrani prekid vatre nakon što je Vijeće sigurnosti UN izglasao rezoluciju kojom je omogućeno uvođenje zone zabrane leta iznad te sjevernoafričke države i otvoren put stranoj vojnoj intervenciji.