|

Francuska: Uhapšena grupa optužena za terorizam, među njima 16-godišnja djevojčica

Francuska: Uhapšena grupa optužena za terorizam, među njima 16-godišnja djevojčica
0
Klix.ba
10.2.2017. u 19:29
130
komentara
0

dijeljenja
Francuska: Uhapšena grupa optužena za terorizam, među njima 16-godišnja djevojčica Foto: EPA
Francuske snage sigurnosti spriječile su teroristički napad na tlu zemlje današnjim hapšenjem grupe koja je zaustavljena u pravljenju snažnog eksploziva, prenosi Independent.
Među uhapšenim osobama su 16-godišnja djevojčica Sara, njen 20-godišnji dečko Thomas te dva muškarca starosti 26 i 33 godina. Oni su privedeni u jutrošnjoj akciji policije u Montpellieru. Prema nezvaničnim podacima,grupa je planirala samoubilački napad na području Pariza.

Prilikom hapšenja pronađeni su i oduzeti materijali korišteni za kućno pravljenje bombi. Pronađen je 71 gram triaceton triperoksida, moćnog eksploziva koji se često koristi u napadima terorističke grupe Islamska država. Eksploziv je korišten prilikom napada u Briselu, Parizu i Londonu.

Propagandni materijal kojeg IDIL distribuira u više je navrata sadržavao recept pravljenja triaceton triperoksida koji je jeftin i teško uočljiv prilikom detektovanja eksplozivnih materijala.

Djevojčica Sara je na društvenim mrežama izražavala podršku IDIL-u kroz želju putovanja u Siriju i Irak, te napad na tlu Francuske. Objavila je i video u kojem izražava lojalnost IDIL-u.

Četiri osobe su uhapšene prilikom kupovine acetona koji služi za pravljenje bombi.
Prijavi grešku


Komentari (130)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...