Svijet
83

Francuska: Uhapšen Kristian Vikernes, neonacista povezan s Breivikom

FENA
Kristian Vikernes
Kristian Vikernes
Neonacista povezan s norveškim teroristom i masovnim ubicom Andersom Behringom Breivikom uhapšen je na jugozapadu Francuske u utorak, dan nakon što je njegova surpuga kupila četiri puške, saopćeno je iz ureda pariskog tužilaštva.

Kristian Vikernes, koji je također osuđeni ubica iz Norveške, ranije je dobio kopiju manifesta od Breivika.

Policijski službenici su pretražili njegov dom zbog sumnje da posjeduje oružje i eksplozive, rekao je policijski izvor za Reuters.

Desničarski ekstremista Breivik ubio je 77 osoba u bombaškom napadu u Oslu i pucnjavi na obližnjem otoku u julu 2011. godine. On je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine prošle godine.

Breivik je poslao kopiju manifesta, u kojem iznosi svoju ideologiju, Vikernesu, prenio je Reuters.

"Tako je istraga počela. Nekoliko stvari nam je bilo sumnjivo zbog čega smo postali zabrinuti da bi mogao izvršiti nasilne činove", rekao je zvaničnik.

"Norveški neonacista" je uhapšen u Correzi. Vikernesova surpuga je imala dozvolu za posjedovanje oružja kada je kupila četiri puške.

Na svojoj web stranici, Vikernes raspravlja o Breivikovom manifestu, ali ga također kritikuje jer je ubio nevine Norvežane.

Breivikov manifest sadrži 1.500 stranica i tu je objavio kako namjerava organizirati krstaški pohod protiv muslimana, za koje je on rekao da preuzimaju Evropu i da ih se jedino može poraziti u krvavom građanskom ratu.

Vikernes, koji svira heavy metal rock muziku i piše pod pseudonim Varg, osuđen je 1994. godine jer je izbo čovjeka na smrt u Oslu i spalio nekoliko crkava.

Oslobođen je 2009. godine i preselio se u Francusku sa svojom suprugom i njihovo troje djece.