{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska sutra odlučuje o zabrani nošenja vela

F
25.1.2010. u 17:43
0
27
Francuska sutra odlučuje o zabrani nošenja vela
0
Francuska sutra odlučuje o zabrani nošenja vela
Francusko parlamentarno povjerenstvo predstavit će u utorak izvješće o zabrani prekrivanja ženskog lica u javnosti, pišu agencije u ponedjeljak i donose pregled zakonodavne prakse o tom pitanju u nekoliko europskih zemalja.
Izvješće, koje u utorak treba objaviti 32-člano tijelo francuskog parlamenta, rezultat je šestomjesečne istrage o nošenju odjeće koja potpuno pokriva tijelo i lice žene, a za koju je predsjednik Nicolas Sarkozy u junu kazao da nije "dobrodošla na francuskom tlu".

Zastupnik Andre Gerin, predsjednik višestranačkog tijela zaduženog za to pitanje, rekao je da izvješće sadrži "mnoštvo prijedloga" o zabrani takve odjeće na javnim mjestima kakve su škole, bolnice i druge javne zgrade, ali ne i zabranu u privatnim zgradama i na ulici.

Gerin drži da prema potpunoj zabrani prekrivanja žena na ulicama valja napredovati "postupno" i samo u suradnji s muslimanskim čelnicima i udrugama, prenosi Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je zakonom iz 2004., Francuska u učionicama zabranila nošenje rubaca (marame) kojima muslimanke prekrivaju kosu, ali ne i lice.

Muslimanski vjerski vođe upozoravaju da bi zabrana pokrivanja lica na ulicama mogla stigmatizirati muslimane i voditi k ekstremizmu, a podržavaju ih katolički i židovski vjerski vođe koji zabranu drže drastičnom i nepotrebnom mjerom.

Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi, oko pet miliona ljudi, no tek manji broj žena i djevojaka zastire lice "nikabom", velom koji prekriva nos i usta, ali ne i oči.

Od jedne do druge muslimanske zemlje prakse pokrivanja žena znatno se razlikuje. "Hidžab" je rubac kojim žene prekrivaju kosu i vrat no lice ostaje potpuno slobodno, dok je burka prostran plašt koji potpuno zamata tijelo žene i ostavlja tek sitnu mrežicu za oči.

Agencija AFP piše u ponedjeljak da nekoliko europskih zemalja razmatra mogućnost zabrane potpunog pokrivanja žena i donosi pregled stanja.

Nizozemska priprema nekoliko zakonskih prijedloga o zabrani potpunog pokrivanje žena, napose u obrazovnim i javnim ustanovama.

Danska razmatra ograničiti nošenje nikaba u javnom prostoru, školama i na sudu. Čeka preporuke vladina povjerenstva. U 2009. je konzervativna stranka morala povući prijedlog zabrane pošto ga je ministarstvo pravosuđa ocijenilo neprihvatljivim.

Zakonom iz 1975., u Italiji je zabranjeno potpuno pokrivati lice na javnim mjestima. Temeljem tog zakona stranka Sjeverna liga, poznata po svojoj protuimigracijskoj politici, podnijela je 2009. zakonski prijedlog kojim predviđa dvogodišnju zatvorsku kaznu i 2.000 eura globe osobama "koje bi zbog pripadnosti vjeroispovijesti otežale identifikaciju ili je učinile nemogućom".

Velika Britanija ne ograničava potpuno pokrivanje lica i vlada je u petak potvrdila da ne ograničava pravo na izražavanje vjerskih uvjerenja u odijevanju. Ministarstvo obrazovanja je ipak 2007., objavilo direktive kojima ravnateljima javnih škola i vjerskih škola dopušta zabranu nikaba. To je učinjeno poslije nekoliko sudskih procesa popraćenih velikom medijskom pažnjom.

Austrijska ministrica za ženska pitanja Gabriele Heinisch-Hosek potaknula je raspravu o mogućoj zabrani nikaba u svojoj zemlji ako bi broj takvih žena osjetno narastao.

U Belgiji mnogobrojne zajednice brane potpuno pokrivanje lica u javnosti putem zakonskih ili policijskih odredbi kojim se brani nošenje krinke u javnosti "ako nije doba karnevala".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: