Uhapšen terorist
44

Francuska spriječila otmice aviona i napad sličan onom u New Yorku

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Teroristički napad inspirisan onim koji se dogodio 11. septembra 2001. godine u New Yorku nedavno je spriječila francuska policija.

Informacije o sprečavanju terorističkog napada potvrdio je francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner braneći svoju statistiku nakon smrtonosnog napada nužem u sjedištu pariske policije.

Castaner je u emisiji "Vous avez la parole" kazao da je uhapšena osoba koju je za teroristički napad inspirisala tragedija koja se dogodila 11. septembra 2001. u New Yorku.

Terorist je imao plan da otme avione te je bio u procesu organizovanja napada. Francuski mediji su kasnije pomoću svojih policijskih izvora popunili praznine te objavili nove detalje.

Osumnjičeni je živio u Hauts-de-Seineu zapadno od centra Pariza, a radi se o francuskom državljaninu tridesetih godina. Razmišljao je i o napadu na još jednu zemlju u Evropskoj uniji jer je "Francuska previše pod nadzorom".

Policija i kontraobavještajna služba DGSI su nadzirali muškarca tri ili četiri mjeseca dok je tražio saučesnike putem društvenih medija.

Castaner tvrdi da je to jedna od 60 terorističkih zavjera koje su spriječene od 2013. godine.

Podsjetimo, 3. oktobra je muškarac nožem usmrtio četiri policijska službenika, dok je dvoje povrijedio. Nakon toga ga je policija ubila. Otkriveno je da je napadač prešao na islam nekoliko mjeseci ranije, a inspektori smatraju da je terorizam mogući motiv.

Francuska je u stanju pripravnosti od novembra 2015. godine kada su pripadnici IDIL-a ubili 130 ljudi u Parizu, većinu na koncertu. Drugi veći napad se dogodio u Nici 2016. godine kada je terorist ukrao kamion i gazio ljude. ubio je 86 osoba te povrijedio gotovo 500.