Svijet
2

Francuska: Pucano u članicu jedne od najbogatijih porodica Monaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Helene Pastor, članica jedne od najbogatijih porodica u Kneževini Monako teško je povrijeđena u utorak iz vatrenog oružja, kao i njen vozač, u pucnjavi ispred bolnice u Nici, na jugoistoku Francuske.

U trenutku pucnjave oko 19.00 sati, sedamdesetogodišnjakinja je izlazila iz automobila na parkingu bolnice Archet da posjeti sina Gilda Pallanci Pastora, koji je na liječenju. On je izvršni direktor proizvođača električnih automobila Venturi Automobiles.

Istražitelji spominju tezu o "zamci" za Helene Pastor ili njenog vozača. Dva napadača su bili u zasjedi i pobjegli su pješice, prema očevicima, saopćila je policija.

Ispred bolnice, koja se nalazi u zapadnom dijelu Nice, crna "Lancia Voyager" Helene Pastor, s tablicama Monaka, imala je razbijena stakla, izvijestio je fotoreporter novinske agencije AFP.

Dvije osobe su teško povrijeđene i prevezene u bolnicu Saint-Roch u središtu grada. Vitalne funkcije Helene Pastor nisu ugrožene, ali zdravlje njenog vozača zahtijeva više pretraga, saopćio je izvor blizak ovom slučaju.

Princ Albert II od Monaka je u utorak navečer u pisanoj izjavi izrazio "veliku zabrinutost saznavši da je došlo do napada koji je u Nici pogodio Pastor Pallanca i njenog vozača". Princ je "njima i njihovim porodicama izrazio veliku podršku".

Pastor je nasljednica najbogatije dinastije iz Monaka koja posjeduje velike nekretnine u Kneževini, koja ih sistematski više iznajmljuje nego što ih nudi za daljnju prodaju. Ogromna vrijednost ove imovine, podijeljena na tri porodične grane je dobro čuvana tajna u Kneževini od dva kvadratna kilometra, gdje svaki kvadratni metar vrijedi veliko bogatstvo.

Njen brat Michel Pastor, bivši predsjednik AS Monaco (od juna 2004. do aprila 2008. godine) umro je nakon bolesti u 70. godini prošlog januara.

On je bio i vlasnik luksuzne trgovine Hediard od 1995. do 2007. godine. Bio je punac pjevača i kompozitora Davida Hallydaya, koji se oženio njegovom kćerkom Alexandrom 2005. godine. Bio je također predsjednik Komore za ekonomski razvoj Monaka.