Pokazalo istraživanje
0

Francuska potcijenila utjecaj nuklearnih testova u Francuskoj Polineziji

Klix.ba
Detonacija nuklearne bombe na koralnom ostrvu Moruroa u Francuskoj Polineziji (Foto: AFP)
Detonacija nuklearne bombe na koralnom ostrvu Moruroa u Francuskoj Polineziji (Foto: AFP)
Više desetina hiljada stanovnika Francuske Polinezije bi uskoro mogli dobiti mogućnost dobijanja odštete zbog nuklearnih testiranja.

Francuska je kontinuirano potcjenjivala razorni utjecaj svojih nuklearnih testova u Francuskoj Polineziji 1960-ih i 70-ih.

Francuska je provela 193 nuklearna ispitivanja od 1966. do 1996. godine na koralnim ostrvima Moruroa i Fangataufa u Francuskoj Polineziji, uključujući 41 atmosferski test do 1974. godine koji je lokalno stanovništvo, radnike na gradilištu i francuske vojnike izložio visokim nivoima zračenja.

Podaci iz 2.000 stranica nedavno deklasificiranih dokumenata francuskog ministarstva odbrane, analiza mapa, fotografija i drugih zapisa te provođenje desetaka intervjua u Francuskoj i Francuskoj Polineziji su omogućili precizno rekonstruisanje tri ključna nuklearna ispitivanja i njihove posljedice.

Moruroa datoteke, koje predstavljaju saradnju između redakcije Disclose (koja se bavi istraživačkim novinarstvom), Programa Univerziteta Princeton za znanost i globalnu sigurnost i istraživačkog kolektiva za zaštitu okoliša Interprt, sugeriraju da je utjecaj testova Aldébaran, Encelade i Centaure iz 1966., 1971. i 1974. godine bio daleko nego što je zvanično priznato.

"Država se trudila da sakrije toksično naslijeđe ovih testova. Ovo je prvi nezavisni naučni pokušaj mjerenja razmjera štete i priznavanja hiljada žrtava francuskog nuklearnog eksperimenta na Tihom oceanu", rekao je Geoffrey Livolsi, urednik Disclosea.

Francuski nacionalni institut za zdravstveno i medicinsko istraživanje (Inserm) objavio je prošlog mjeseca izvještaj o zdravstvenim posljedicama testova, tvrdeći da "ne može sa sigurnošću zaključiti" da postoji veza između njih i više slučajeva karcinoma koji su se pojavili na ostrvima, ali ističući potrebu za dodatnim istraživanjem.

Između ostalog, Pariz je potcijenio i kontaminaciju na Tahitiju za čak 40 posto, što potencijalno omogućava desetinama hiljada ljudi da budu zvanično priznati kao žrtve testiranja.

Istraživanje je također otkrilo povjerljivi izvještaj poslat iz Pariza polinezijskoj vladi u februaru prošle godine, pozivajući se na skupinu karcinoma štitnjače na ostrvu Gambier, na koje je direktno utjecao Aldéraban, prvi nuklearni test u Francuskoj, u julu 1966. godine.