Svijet
0

Francuska poslala specijalne snage u Siriju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska je poslala specijalne snage na sjever Sirije kako bi savjetovale Sirijske demokratske snage (SDF), pobunjenike koji se bore protiv radikalne grupe Islamska država, saopćilo je u četvrtak ministarstvo odbrane.

"Ofanzivu u Manbiju očigledno podržava određeni broj država, među kojima je Francuska. To je uobičajena podrška , to je savjet", izjavio je zvaničnik ministarstva za AFP, ne pružajući dodatne detalje o razmještaju.

Francuska je do sada priznavala prisustvo oko 150 pripadnika svojih specijalnih snaga razmještenih u regiji iračkog Kurdistana.

SDF, kurdsko-arapska alijansa koja uživa američku podršku, na sjevernom je rubu Manbija, strateškog grada pod kontrolom Islamske države koji služi kao prolazna tačka između turske granice i džihadističkog uporišta Rake.

Tabqa, drugi tranzitni grad pod kontrolom Islamske države koji leži u blizini najveće sirijske brane, također je pod napadom.

Francuska ima 2.500 pripadnika specijalnih snaga, od kojih je oko 400 razmješteno u 17 zemalja, uglavnom u Sahelu, tvrdi francuska vojska.

Ministar odbrane Jean-Yves Le Drian nagovijestio je prošlog petka, u intervjuu za malu državnu TV stanicu koja pokriva francusku politiku, da francuski vojnici pomažu u operacijama u Manbiju.

"Pružamo podršku putem snabdijevanja oružjem, zračnim prisustvom i savjetima", izjavio je on za TV stanicu Javni Senat.