Palestina
18

Francuska osudila rušenje škola na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski zvaničnici su ove sedmice osudili najnovije rušenje i onesposobljavanje palestinskih obrazovnih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali čiju izgradnju i rad su finansirali Francuska i Evropska unija, te su pozvali Izrael da vrati imovinu koja je oduzeta ovim ustanovama.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova je kazao da su ove izraelske aktivnosti u suprotnosti s međunarodnim zakonima, izražavajući zabrinutost zbog izraelskih planova koji stoje iza rušenja i njihovog utjecaja na stvaranje održive palestinske države, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Izraelske vlasti su 21. augusta srušile vrtić u zajednici Jabal al Baba, a sljedećeg dana školu u selu Jubbet adh Dhib.

Početkom ovog mjeseca su također zaplijenile solarne panele putem kojih se električnom energijom napajala jedna škola u zajednici Abu Nuwar.

Objekti ove škole koju finansira Francuska su također zaplijenjeni u februaru 2016., kratko nakon što su izgrađeni.

  • Ova rušenja, koja su u suprotnosti s međunarodnim zakonom, još su više uznemirujuća jer su se dogodila na području poznatom kao E1 (između Istočnog Jerusalema i naselja Ma'ale Adumim), koje je od strateške važnosti za održivost buduće palestinske države s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom i za dvodržavno rješenje kojem Francuska ponovo potvrđuje svoju posvećenost - kazao je glasnogovornik.

Nekoliko ovih objekata su finansirali evropski donatori, uključujući Francusku. Potonji su od izraelskih vlasti zatražili da vrate zaplijenjenu imovinu.

Oduzimanje imovine su također u više navrata osuđivali i zvaničnici EU.