Ranjene tri osobe
1

Francuska: Likvidiran napadač koji je uzeo taoce i ubio jednu osobu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Francuski policajci upucali su naoružanog napadača koji je danas uzeo taoce u supermarketu u gradu Trebes na jugozapadu ove zemlje. Mediji javljaju da je napadač ubijen, a da su najmanje tri osobe ranjene.

Brzom reakcijom policije taoci su vrlo brzo izašli, ali je otmičar ostao s jednim policajcem zabarikadiran u supermarketu te je pucao na snage sigurnosti.

Saopćeno je kako su ubijene dvije osobe, uključujući napadača.

Vjeruje se da je riječ o osobi marokanskog porijekla. Nakon što je ušao u market kazao je kako je vojnik Islamske države i uzvikivao "Allahu ekber".

Prije nego je došao u supermarket ranio je jednog policajca koji je trčao s kolegama u mjestu Carcassonne udaljenom 15 minuta od Trebesa.

Tražio je da se oslobodi Salah Abdeslam kojeg se sumnjiči za napade u Parizu 13. novembra 2015. godine kada je ubijeno 130 osoba.

Mediji navode kako je napadač od ranije poznat policiji, a na mjestu napada bila je i njegova majka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se nalazi u Briselu na samitu EU lidera, okarakterisao je ovaj incident kao terorizam te je kazao kako će odmah krenuti nazad u Francusku. Uputio je iskreno saučešće porodicama žrtava.