Svijet
0

Francuska je najveći strani neprijatelj Al Kaide

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Otpornost, snaga i ideološka ekspanzija Al Kaide su u porastu i sigurno će se još decenijama voditi borba protiv nje, pokazala je nova američka studija.

Autor studije, Seth Jones, ističe kako je u proteklih deset godina došlo do ekspanzije kada je riječ o geografskom opsegu i broju saveznika Al Kaide u svijetu. Ističe kako je ova organizacija privukla srodne grupe pod okriljem neskrivene mržnje prema Zapadu.

Navodi i kako su pobune u arapskom svijetu, kojima su oslabljeni režimi, također dovele do širenja mreže Al Kaide, koja je dobila priliku da učvrsti svoju podršku u regiji. U međuvremenu, pokret je postao raširen, ali i decentralizovan, navodi Jones, piše Russia Today.

Iz tih razloga podružnice Al Kaide uglavnom danas djeluju samostalno, iako one i dalje komuniciraju sa jezgrom u Pakistanu u potrazi za strateškim savjetima. Zbog ovog nedostatka čvrste organizacijske strukture, čak i uprkos povećanju dostupnosti oružja, studijom je utvrđeno kako je Al Kaida danas u manjem obimu prijetnja SAD-u, iako je ideološki još uvijek u porastu. Ipak, američke podružnice i savezničke grupe u svijetu i dalje su na udaru ovog militantnog pokreta.

"Većina Al Kaidinih lidera nisu zainteresirani za uspostavljanje globalnog kalifata i ne traže da se svrgne režim u većem dijelu svijeta", napisao je Jones u izvještaju, dodajući kako je djelovanje Al Kaide pretežno fokusirano na pojedine zemlje ili regije, umjesto na globalni džihad.

Međunarodna studija je otkrila da je njihov primarni cilj, iznenađujuće, Francuska. "Francuska, a ne SAD, je najznačajniji strani neprijatelj Al Kaide", navedeno je u izvještaju. Trenutni lider Al Kaide Ayman al Zawahiri rekao je kako je djelovanje neprijatelja prepoznatljivo, te je kao primarni cilj istakao rušenje režima u ključnim islamskim državama.

"Borba protiv Al Kaide vodit će se još dugo i ličit će na hladni rat, jer se tu radi o pretežno ideološkoj borbi", zaključio je Jones u svom izvještaju.