{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska i Njemačka osudile porast zahtjeva za azil

F
14.9.2010. u 20:12
0
0
Francuska i Njemačka osudile porast zahtjeva za azil
0
Francuska i Njemačka osudile porast zahtjeva za azil
Foto: Deutsche Welle
Francuska i Njemačka su u utorak u Bruxellesu osudile stalni porast zahtjeva za azil na njihovom teritoriju i zatražile od svojih evropskih partnera da poštuju zajedničke propise kako bi se zatvorio "evropski supermarket za azil".
"Francuska ima, kao i izvjestan broj drugih partnera, pravu nacionalnu azilantsku krizu", upozorio je francuski ministar za imigracije Eric Besson na skupu evropskih ministara u Bruxellesu.

"Ta situacija je neodrživa, iako traženje azila na svjetskom nivou ne raste, a u Evropskoj uniji je relativno stabilno", kazao je on.

Francuska i Njemačka su dvije od pet prvih zemalja na svijetu koje su destinacija tražitelja azila, ističe se u zajedničkom dokumentu.

"Zahtjevi za dobivanje azila u Francuskoj su porasli za 43 posto u dvije godine i za 12,5 posto od početka godine", precizirao je Eric Besson. U isto vrijeme, "u nekim zemljama je traženje azila smanjeno do krajnjih granica".

Francuska će, međutim, poštovati svoje obaveze: "Odlučio sam da osiguram još 1.000 dodatnih smještajnih mjesta do 1. jula i nađem nova sredstva za Francuski ured za zaštitu izbjeglica i apatrida.

Ali, Pariz i Berlin žele da "zatvore evropski supermarket za azil", kazao je on.

"Treba da je jasno, za neke je traženje azila pokušaj da se zaobiđu evropski propisi o reguliranju imigrantskog priliva, a ta tendencija raste", kazao je Besson, pristalica "ubrzanih procedura za odbacivanje neosnovanih zahtjeva".

"Pravo na azil će biti trajno sačuvano samo ako države Unije raspolažu sredstvima da onemoguće zloupotrebe", ističe se u zajedničkom francusko-njemačkom dokumentu.

Ambiciozni projekt da EU ostvari zajednički režim za pravo na azil u 2012. godini blokiran je već godinu dana. Belgija se ipak nada da će naći kompromis da deblokira više tekstova o tom pitanju tokom svog predsjedavanja Unijom koje se završava krajem decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: