Svijet
0

Francuska: Greška pilota u avionesreći nad Atlantikom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U najnovijem izvještaju o nesreći aviona kompanije Air France koja se dogodila 2009. godine nad Atlantikom u kojoj su poginula svih 228 putnika, francuska istraga navodi niz neobjašnjivih pilotskih grešaka i nedovoljnu obučenost posade aviona.

Biro za istragu i analizu (BEA) objavio je u petak najnovija otkrića istrage nesreće leta 447 na liniji Rio de Janeiro - Pariz, najgore nesreće u historiji francuske kompanije Air France.

U izvještaju se navodi da piloti nisu reagovali kako treba kada je Airbus izgubio visinu nakon što su mu se zamrzli senzori brzine i da nisu uspjeli, zbog nedostatka obuke, da se izbore s kvarom na senzorima.

Piloti "nisu primjetili gubitak visine" uprkos alarmu koji je zvonio skoro čitav minut, navodi se u izvještaju.

I kompanija Air France i Airbus su pod istragom, a porodice žrtava smatraju da će umiješanost tih velikih francuskih korporacija uticati na čitavu aferu.

Francuska ministrica transporta Nathalie Kosiusco-Morizet izjavila je radiju RTL da BEA utvrđuje činjenice i daje preporuke bazirane na tim činjenicama a da sudovi odlučuju o tome ko je kriv.

BEA će objaviti tokom dana izvještaj u cjelosti koji je baziran na crnim kutijama izvučenim iz okeana u maju ove godine, prenose agencije.

Spasioci su izvukli 50 tijela iz okeana u danima nakon nesreće a ove godine je pronađeno još 104 tijela koja su prenijeta u Francusku prošlog mjeseca. Više od 70 tijela poginulih putnika još nije pronađeno.