Svijet
5

Francuska: Dva drona nadlijetala nuklearnu elektranu, vlasti traže rješenje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvije letjelice koje podsjećaju na dronove primijećene su kako lete iznad nuklearne elektrane u francuskom mjestu Nogent sur Seineu.

Incident se desio u subotu u periodu kada se sve više nuklearnih elektrana bori kako bi stale ukraj nadlijetanjima dronova čiji se let navigira daljinskom kontrolom.

Prošle godine francuske vlasti su obznanile kako je krajem oktobra i početkom novembra iznad 19 nuklearnih elektrana zabilježeno najmanje 13 nepoznatih letjelica koje su izgledom podsjećale na dronove.

Neovlašteni prilaz i upad na područje elektrana zakonom je strogo zabranjen. Također, zakon zabranjuje prelet iznad elektrana do visine od 1.000 metara. Francuske zračne snage kontrolišu nebo iznad nuklearnih postrojenja, ali radari često nisu u stanju detektovati male letjelice koje nisko lete.

Vlasti su u početku insistirale da dronovi ne predstavljaju prijetnju po sigurnost nuklearnih elektrana, ali država sada planira uložiti oko milion eura kako bi razvila program detekcije, presretanja i neutraliziranja dronova.