Svijet
0

Francuska dobila vrijedan tender izgradnje 12 podmornica u Australiji

Anadolija
(Foto: EPA)
Australski premijer Malcolm Turnbull saopćio je Francuska dobila tender vrijedan 50 milijardi dolara za izgradnju 12 podmornica.

Turnbull je održao konferenciju za novinare u Adelaideu u kojem će i biti građene podmornice za Kraljevsku mornaricu, a kazao je da su se na tender prijavili Francuska, Njemačka i Japan.

Najboljom ponudom tender je dobila francuska kompanija DCNS, a premijer Australije Turnbull je kazao da će izgradnja 12 podmornica osigurati 2.800 novih radnih mjesta u Adelaideu.

"Projekat će doprinijeti ekonomskom razvoju Australije jer će na njemu raditi australska radna snaga. Ovo je veliki dan za naše pomorske snage, ali je važan i za ekonomiju zemlje. Australski radnici će od australskog čelika napraviti australske podmornice", kazao je Turnbull.

Ministar odbrane Australije Marise Payne saopćio je će francuska kompanija DCNS projektovati i napraviti dorađene podmornice modela Shortfin Barracuda. Riječ je o podmornicama dugim 90 metara i koje su znatno lakše i stvaraju znatno manje buke od prethodnih modela Barracuda.

S druge strane, bivši australski premijer Tony Abbott izjavio je da je davanje tendera Francuzima bilo "veliko razočarenje" sa aspekta dobrih bilateralnih odnosa Australije i Japana.

Aktuelni premijer Turnbull je poručio da Australija i Japan imaju stablno strateško partnerstvo i da ovaj slučaj neće ugroziti njihove odnose.

Tender za podmornice u Australiji raspisan je 15. februara, a analitičari su najavljivali gotovo pa siguran prolazak Japana koji ima dobre odnose i saradnju sa Australijom.