Migracije i zločini
42

Francuska desnica je dobila "veoma moćan koktel": Ubistvo 12-godišnje Lole kao politička zloupotreba

B. R.
Marine Le Pen i Eric Zemmour (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen i Eric Zemmour (Foto: EPA-EFE)
Francuska desnica nastoji zloupotrijebiti ubistvo 12-godišnje Lole Daviet. Jedan analitičar smatra da desnica sada ima "veoma moćan koktel".
Mali bijeli kovčeg u crkvi u Lilersu bio je podsjetnik na sve ono što se dešavalo u posljednjih deset dana, a što je izazvalo šok i bijes. Samo zvuk fotoaparata je prekidao tišinu u ckrvi. Gnusan zločin je pokrenuo teška politička pitanja.

Djevojka identifikovana kao Dhabia B, 24-godišnja Alžirka, tereti se za silovanje i ubistvo djevojčice. Viza osumnjičene je bila istekla i ignorisala je naredbu od ljeta prošle godine da napusti zemlju. Ovaj slučaj je postao predmet zloupotrebe antimigrantski orijentisanih pojedinaca i prije nego što je tijelo djevojčice vraćeno njenoj porodici.

Lola Daviet (Foto: EPA-EFE)
Lola Daviet (Foto: EPA-EFE)

Njeno lice je prošle sedmice bilo na transparentima tokom prošlosedmičnog okupljanja desničara. Među onima koji politički zloupotrebljavaju ovaj slučaj jeste i radikalni desničar, kandidat za predsjednika Francuske na posljednjim izborima Eric Zemmour. Lolina porodica je također prošle sedmice zatražila da se prekine sa zloupotrebljavanjem djeteta u političke svrhe. Međutim, jedan od političkih komentatora lista Le Figaro je konstatovao: "Ova tragedija je već velika politička činjenica".

Istraživanje francuske televizije, provedeno nakon pronalaska tijela djevojčice, pokazalo je da šest od 10 građana smatra da oni koji u zemlji žive bez dozvole trebaju biti u administrativnom pritvoru.

Šta je novo kod desnice

Analitičar Jean-Yves Camus je napomenuo da politička reakcija na ovakvu vrstu zločina nije nešto novo. No, kako je ukazao, novo je to što krajnje desničarska stranka Marine Le Pen Nacionalni front ima veliki broj zastupnika u državnom parlamentu.

"Marine Le Pen je izgubila predsjedničke izbore. Međutim, moguće je da 2027. pobijedi. Ako se situacija po pitanju kriminala i ilegalnih migranata ne promijeni, onda ona zaista ima mogućnost da kaže Francuzima: 'Dobro, pokušali ste sa mainstream desnicom, a ona ništa nije uradila'", izjavio je Camus.

Le Pen je prošle sedmice u parlamentu poručila: "Šta čekate da konačno zaustavite nekontrolisanu ilegalnu migraciju?" Premijerka Francuske Elisabeth Borne odgovorila joj je da "pokaže malo pristojnosti", dok je jedan od ministara optužio njenu stranku da "koristi kovčeg 12-godišnjakinje kao političku odskočnu dasku".

Pitanje ilegalnih migranata

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ubistvo nazvao "ekstremnim zlom" te kazao da se društvo mora suočiti s ovim zločinom. Međutim, njegova vlada se suočava s neugodnim pitanjima koja se odnose na one koji nemaju dozvolu da budu u Francuskoj. Ministar unutrašnjih poslova je prošle godine procijenio da postoji između 600.000 i 700.000 onih koji u zemlji ilegalno žive. Senat, gornji dom Parlamenta je utvrdio da se 90 posto rješenja o deportaciji ne provodi.

"Očigledno je da moramo bolje raditi", izjavio je portparol vlade Olivier Veran.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron, predsjednik Francuske (Foto: EPA-EFE)

Marine Le Pen se sada predstavlja kao umjerenom antimigrantskom političarkom. Zatražila je od pristalica svoje stranke da ne prisustvuju okupljanju kojeg je organizovao Zemmour. Ispred parlamenta je odala počast ubijenoj 12-godišnjakinji.

Nakon što nije uspio u namjeri da bude predsjednik, Zemmour koristi tragediju da bi osnažio političku poziciju u desnici. Osmislio je termin "Francocide", što implicira uvjerenost da je Lola bila žrtva samo zbog toga što je bila Francuskinja.

"Zemmour barem govori o problemu. Jasno dovodi u vezu migracije i nasilje, a većina političara ranije je to izbjegavala", rekao je Brieuc du Halgouet koji je sa tri kćerke prisustvovao okupljanju koje je organizovao Zemmour.

Okupljanje ekstremnih desničara nakon smrti 12-godišnje Lole (Foto: EPA-EFE)
Okupljanje ekstremnih desničara nakon smrti 12-godišnje Lole (Foto: EPA-EFE)

Na okupljanju bio je i 50-godišnji hipnoterapeut Geri.

"Svi oni koji su u posljednjih 20 godina vodili državu su krivi. Oni su krivi zbog toga što ništa nisu uradili, krivi su što nisu protjerivali ljude koji ne bi trebali biti ovdje, a krivi su i oni koji glasaju za te političare", mišljenja je Geri.

"Veoma moćan koktel za krajnju desnicu"

Analitičar Jean-Yves Camus smatra da su posljednja dešavanja "veoma moćan koktel za krajnju desnicu". Konstatovao je da za francusku desnicu postoji specifična historijska osjetljivost zbog toga što je Alžirka osumnjičena za ubistvo. Desničarske stranke, među kojima je i ona od oca Marine Le Pen, protivile su se povlačenju Francuske iz Alžira koji je do 1962. bio francuska kolonija. Nasilje koje se tada desilo recidive ima i danas.

"Bilo bi manje reakcija da je iz Maroka ili Tunisa. I ove dvije zemlje su spremnije da prihvate svoje državljane nakon što bivaju deportovani. Problem s Alžirom je taj što jednostavno poruči francuskoj policiji da ne žele državljane koje Francuska deportuje. Šta onda da radimo", pita se Camus.

Prošle godine je prepolovljen broj viza izdatih alžirskim državljanima, što je reakcija na nisku stopu repatrijacije. Predsjednik Macron od tada nastoji poboljšati odnose s Alžirom koji je najveći afrički izvoznik plina. Shodno tome, to je prilika za politički utjecaj Alžira dok evropske države traže alternativu za ruski plin, piše BBC.