Svijet
0

Francuska: Dani otvorenih vrata u džamijama na godišnjicu terorističkog napada na "Charlie Hebdo“

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Islamsko vijeće Francuske (CFCM) je najavilo da će povodom obilježavanja prve godišnjice od prošlogodišnjeg pariškog terorističkog napada na redakciju satiričnog časopis "Charlie Hebdo“ organizirati "otvorena vrata“ u svim džamijama i mesdžidima širom Francuske.

Predsjednik Vijeća Anouar Kbibech je za list "Le Parisien“ izjavio da će, s ciljem pokazivanja pravog lica islama, vrata svih 2.500 džamija i mesdžida u Francuskoj 9. i 10. januara naredne godine biti otvorena za posjete svih građana i da će svi posjetioci biti počašćeni "čajem bratstva“.

Kbibech je kazao da će to biti prilika da se odgovori na sva pitanja građana koja se odnose na sadržaj, poruke i vrijednosti islama i Kur'ana, a da će građani moći prisustvovati i upoznati se i sa načinom obavljanja namaza.

"Naš cilj je da očuvamo duh koji je proizašao iz Marša za Republiku koji je održan 11. januara ove goddine. Želim da naredna 2016. godina bude godina jačanja solidarnosti, bratstva i vrijednosti suživota“, poručio je Kbibech.

Glavni grad Francuske Pariz je početkom januara ove godine bio poprište niza terorističkih napada koji su počeli 7. januara napadom na redakciju časopisa "Charlie Hebdo“, a u tim napadima je ubijeno 17 osoba.