Neobična posljedica
89

Fotografije iz svemira otkrivaju drastičan pad zagađenja u Kini zbog koronavirusa

Dž. P.
Foto: Nivo zagađenja u januaru se razlikuje od one u februaru (NASA)
Foto: Nivo zagađenja u januaru se razlikuje od one u februaru (NASA)
Satelitske fotografije pokazuju drastičan pad zagađenja nad Kinom nakon što je epidemija koronavirusa prouzrokovala pad industrije i smanjenje putovanja.

Američka svemirska agencija (NASA) saopćila je da se ova promjena djelomično odnosi na ekonomsko usporavanje uzrokovano naporima koji su bili usmjereni na suzbijanju virusa, piše Independent.co.uk.

Fotografije NASA-e prikazuju kako su se nivoi dušikovog dioksida, toksičnog plina iz vozila, elektrana i fabrika spustili nakon masovne izolacije uzrokovane koronavirusom, a u poređenju s ranijim periodom.

Naučnici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih plinova u samo dvije sedmice sredinom februara. Zatvaranje fabrika u Kini i zahtijevanje od ljudi da se zatvore u kuće doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva - ključnog uzroka klimatske krize - u najvećem svjetskom proizvođaču stakleničkih plinova.

Kina, gdje je započela epidemija, ima gotovo 80.000 slučajeva koronavirusa, što je daleko najveći broj nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a umrlo je gotovo 2.900. Mape NASA-e upoređuju nivo zagađenja između prve tri sedmice u godini i 10-25 februara.

Ove godine nivo zagađenja nije opet porastao nakon kineske nove godine, za razliku od prošle godine
Ove godine nivo zagađenja nije opet porastao nakon kineske nove godine, za razliku od prošle godine

Naučnici svemirske agencije rekli su da je pad zagađenja prvo uočen u blizini Wuhana, izvora epidemije, ali da se na kraju proširio i po cijeloj zemlji.

"Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako širokom području zbog određenog događaja", rekao je Fei Liu, istraživač kvaliteta vazduha u centru za svemirske letove Goddard u NASA-i.

Ona je navela kako je zapažen pad nivoa dušikovog dioksida tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je rekla također da je smanjenje bilo postepeno.