Vanredno stanje
65

Fotografije i videosnimci pokazuju razmjere užasa požara u Grčkoj koji je odnio na desetine života

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
U do sada nezapamćenim požarima u Grčkoj koji su izbili u okolini Atine život je izgubilo više od 60 osoba, a više od 170 je povrijeđeno. Fotografije i videozapisi koje mještani postavljaju na društvenim mrežama najbolje prikazuju razmjere užasa požara koji u ovom dijelu Grčke gutaju sve pred sobom.

Najgore su prošli mještani odmarališta Mati gdje je većina žrtava poginula u svojim kućama ili automobilima dok su pokušavali pobjeći od vatrene stihije.

Grčki novinar Kostas Koukoumakas rekao je za BBC kako je u odmaralištu Mati vidio najužasnije scene ikad. Ispričao je kako je u dvorištu jedne vile vidio tijela stradalih.

"Ovo što se događa u istočnoj Attici je crni pakao. Nakon što sam prošao pored stotina izgorjelih automobila i kuća stigao sam do dvorišta za koje je policija rekla da je u njemu nađen veliki broj mrtvih. Video sam neke od njih kako leže na zemlji dok je magla prekrila cijelo mjesto, a otrovan smrad se širio vazduhom", rekao je.

Većinom su stradali turisti koji su pokušali pobjeći, ali nisu uspjeli.

Premijer Alexis Tsipras proglasio je vanredno stanje. Vatrogasci na terenu kažu da su požari uglavnom ugašeni i pod kontrolom.

Prema prvim nalazima okruzi mjesta Rafina, Mati i Nea Makri potpuno su uništeni. Struja je isključena, a internet i telefonske veze ne rade.

Podsjećamo, katastrofalne šumske požare u blizini Atine uzrokovali su suša, visoke temperature i jak vjetar. Ovo su najgori požari koji su pogodili Grčku od 2007. godine, kada je stradalo nekoliko desetina ljudi.