Svijet
9

Uznemirujuća fotografija / Fotografija koja je posramila Meksiko: Žena se porodila na travi

Klix.ba
Uznemirujuća fotografija Meksikanke koja se porodila na travi ispred bolnice izazvala je val osuda, kritika i državnu raspravu koja je rezultirala suspenzijom rada klinike koja je odbila primiti ženu dok se porađala.
Šokantna fotografija koju je napravio prolaznik prikazuje 29-godišnju Irmu Lopez kako čuči nakon što je rodila bebu, sa grimasom bola na licu, i njenog sićušnog sina koji leži na travi povezan s njom pupčanom vrpcom.

Lopez je rekla kako su ona i njen suprug vraćeni iz Rural Health centra u selu San Felipe Jalapa de Diaz. Naime, medicinska sestra im je rekla da je Irma trudna samo osam mjeseci i da još nije "spremna", iako joj je bio termin. Par pripada Mazatecima i ne govore španski te nisu mogli razumijeti mnogo toga što im je sestra govorila, osim riječi 'ne', i tada su izašli napolje.

Sestra je nakon objave ove fotografije krivila jezičku barijeru i tvrdila kako nije bilo dovoljno osoblja da joj pomogne u tom trenutku. Sat i po vremena nakon što su izašli iz bolnice Irmi je pukao vodenjak. Čučnula je i počela 'gurati' držeći se za zid bolnice.

"Nisam se željela ovako poroditi. Bilo je ružno i bolno", rekla je Irma koja je u tom trenu bila sama, jer joj je muž ušao u bolnicu kako bi nagovorio sestru da ih pusti. Eloy Pacheco Lopez je bio jedan od prolaznika koji su pritrčali kada su čuli ženine urlike. Fotografisao je i poslao sliku svim novinarima, kao i tabloidu La Razon de Mexico, koji ju je objavio preko cijele naslovnice. Fotografija je kružila i internetom.

U istragu o ovom slučaju se uključio Savezni odjel za zdravstsvo Meksika, Državna komisija za ljudska prava te predstavnici vlasti. Vlada južne države Oaxaca objavila je u srijedu da je suspendovala direktora bolnice dr. Adriana Cruza te da će biti pokrenuta državna i federalna istraga o slučaju.