{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Formira se novo diplomatsko tijelo EU

F
25.3.2010. u 13:45
0
2
Formira se novo diplomatsko tijelo EU
0
Formira se novo diplomatsko tijelo EU
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pokrenula je projekat "Evropske službe za vanjsku akciju", novog diplomatskog tijela koje će predstavljati EU u svijetu i koje je plod žestokih pregovora u Bruxellesu, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Kako se navodi u dokumentu od 13 stranica koji je dobila agencija AFP, ova služba će biti "organ funkcionalno jedinstvene Unije" pod autoritetom Catherine Ashton.

Tijelo bi brojalo 5.000 do 7.000 dužnosnika u Bruxellesu i u 136 delegacija EU-a širom svijeta.

Ta služba će biti odgovorna za strateške odluke u ključnom aspektu vanjske politke EU-a, a to su financijski instrumenti u domenu saradnje, razvoja i politike susjedstva.

Dokument, koji treba da odobre sve države članice, zadržava također veliki dio kompetencija Evropske komisije, koja je vrlo svojeglava kada je u pitanju odustajanje od ekskluzivne odgovornosti koju je imala do sada u upravljanju tim instrumentima, a koji se u brojkama preračunavaju u desetke milijardi eura.

Ova služba će imati i "odgovornost" da utvrdi sume koje će se tokom više godina dodjeljivati svakoj regiji i svakoj zemlji, ali i indikativne programe na nacionalnoj i regionalnoj ljestvici.

U domenu saradnje i razvoja odluke će donositi evropska služba za vanjsku akciju i službe Komisije "pod supervizijom i rukovođenjem povjerenika za razvoj", navodi se u tekstu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: