Svijet
0

Foklandska ostrva obuhvaćena argentinskom teritorijom

SRNA
Argentina je zvanično proširila krajnje granice svog kontinentalnog pojasa na sporna Foklandska ostrva i, u skladu sa odlukom komisije UN, povećala svoju pomorsku teritoriju za 35 odsto.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Argentine, nedavno uvedene kontinentalne granice se zasnivaju na "jednoglasnoj" odluci komisije UN, koja je ranije u martu donesena u korist Buenos Ajresa.

Prema odluci UN-a, argentinske teritorijalne vode su proširene za 1,7 miliona kvadratnih kilometara, što obuhvata vode koje okružuju sporna Foklandska ostrva, ili kako ih Argentinci nazivaju Malvinska ostrva.

U suštini, UN su ratifikovale peticiju iz 2009. godine, prema kojoj je traženo da se granice teritorijalnih voda Argentine preinače sa 200 na 350 kilometara od njene obale.

"Mi potvrđujemo suverenitet nad resursima iz našeg epikontinentalnog pojasa, mineralima, ugljovodonicima i sedentarnim vrstama", izjavila je ministar spoljnih poslova Argentine Suzana Malkora, ocijenivši da se radi o vrlo značajnom spoljnopolitičkom uspjehu Argentine.

U dugogodišnjem sporu između dvije države, Buenos Ajres tvrdi da je naslijedio Foklandska ostrva od španske krune još 1816. godine, dok London zagovara svoju poziciju uz opravdanje da je kontinuirano upravljao teritorijom od 1833. godine, te da je stanovništvo, gotovo u potpunosti, britanskog porijekla.