Svijet
198

Florence Hartmann: Mene drže u izolaciji, a iz ćelije gledam Mladića dok se šeta

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Florence Hartamn, koja je uhapšena u četvrtak uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, još uvijek se nalazi u potpunoj izolaciji u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Njen advokat potvrdio je za Guardian da je podnio tri zahtjeva za njeno puštanje ali da oni neće biti razmatrani prije utorka zbog uskršnjih praznika.

Hartmann je rekla da se nalazi u izolaciji i da je stražari obilaze svakih 15 minuta pri čemu joj nije dozvoljena šetnja kao drugim zatvorenicima. Također, žalila se i da nema pravo ugasiti svjetlo u ćeliji.

"To je jedna bizarna situacija, gledam Mladića i druge optužene kako se šetaju dok sam ja u ćeliji. Posebno je šokantno bilo gledati holandske i UN policajce kako ispred tribunala rastjeruju majke Srebrenice i preživjele žrtve koje su me pokušale zaštititi", rekla je ona u privatnom telefonskom razgovoru.

Ona je ranije osuđena zbog objavljivanja zaštićenih dokumenata Haškog tribunala u svojoj knjizi "MIr i kazna". Tada je Hartmann obznanila da je postojao dogovor između Srbije i Haškog tribunala o uklanjanju određenih dokumenata koji svjedoče o umiješanosti Srbije u rat u BiH.

Njen sin Stephane rekao je za Guardian da je njegovu majku u pritvoru posjetio francuski konzul u Haagu.

Iz Tribunala su za britanske medije pojasnili da Hartmann nije u izolaciji ali da jeste odvojena od drugih muških zatvorenika, kao i da je predsjednik suda Theodore Meron odbacio zahtjeve njenog advokata.