Svijet
0

Füle predstavlja novu strategiju proširenja EU

FENA
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle u srijedu će u Briselu predstaviti novu Strategiju proširenja i godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon usvajanja u Evropskoj komisiji, komesar Füle će govoriti pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

Obraćanje je planirano za 12.30 sati putem linka, a komesar Füle će, također, održati konferenciju za novinare u 14.30 sati u Evropskoj komisiji, uz direktan prenos putem linka.

Uoči objavljivanja tzv. Paketa proširenja, komesar Füle je izjavio:

"Ove godine u pitanju su četiri stavke. Prvo, radi se o Hrvatskoj, koja je postala 28. država-članica, radi se o moći transformacije koju ima proširenje, jer za nešto smo dobili Nobelovu nagradu za mir. Drugo, radi se o činjenici da je proširenje nastavljeno, uprkos finansijskoj krizi, i to ne zato što se provodi po automatizmu, nego što je u pitanju kredibilna politika, politika koja prati drugu važnu politiku EU – produbljivanje integracije. Treća stavka je novi moto ovogodišnjih izvještaja o napretku: 'Osnove na prvom mjestu'. Šta su osnove? Vladavina prava, borba protiv korupcije, ali i ekonomska pitanja, konkurentnost."

Füle je kazao kako EU želi da zemlje-kandidati, koje pristupaju EU, budu pripremljene i u ekonomskom smislu.

"I posljednja stavka, a to je bilo istaknuto i prošle godine, Evropska komisija ostaje najbolji prijatelj i nastavlja davati podršku zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom veoma važnom putu ka punom članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Füle, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.