Konfiskovanje imovine
103

Finska i Poljska traže jaču reakciju EU protiv Rusije: Moramo ih udariti jače nego što očekuju

V. K.
Sanna Marin i Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Sanna Marin i Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki i finska premijerka Sanna Marin sastali su se u Finskoj gdje su između ostalog razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Nakon sastanka, zvaničnici su upriličili konferenciju za medije gdje su naglasili kako EU mora uraditi više kada je riječ o sankcijama Rusiji te su pozvali na zaplijenu sredstava ruske države i ruskih oligarha, a koja bi se iskoristila u cilju obnove Ukrajine.

"Moramo da udarimo protiv Rusije jače nego što ona očekuje. S tim u vezi, naglasio bih jednu posebnu metodu koja još nije korištena. To je konfiskacija imovine ruske države i oligarha. Moraju biti natjerani da osjete bol ovog rata", poručio je poljski premijer Morawiecki.

Premijerka Finske Sanna Marin rekla je kako i Finska i Poljska unutar EU rade na tome da se pokrene ovakva akcija.

"Konfiskacija sredstava poslala bi Rusiji snažnu poruku da će, ako uništi kritičnu infrastrukturu Ukrajine, morati platiti i štetu koju je izazvala. Vrlo je važno da Evropska komisija potraži pravni osnov po kojem se to može izvesti", rekla je Marin.

Pojedine države članice EU, ali i Sjedinjene Američke Države "zaledile" su imovinu ruske države i oligarha u ukupnom iznosu do stotinu milijardi dolara. Ipak, ova sredstva se ne mogu koristiti, već će se vratiti vlasnicima nakon što se ukinu sankcije Rusiji.

Na kraju konferenecije, Mateusz Morawiecki je govorio i o novom valu izbjeglica iz istočne Evrope.

"Sa zimom može doži do drugog talasa izbjeglica. Nadamo se da ćemo dobiti veću podršku Evropske komisije i drugih zemalja EU za rješavanje situacije. Državi Ukrajini je potrebna i veća direktna finansijska pomož EU kako bi država mogla funkcionirati", naglasio je poljski premijer Morawiecki.