Garancija za dug
0

Finci od Grka traže Partenon i Akropolu

SRNA
Partenon
Partenon
Članice eurozone koje od Grčke traže kolateralu u zamjenu za finansijsku pomoć trebalo bi ponovno da razmisle o isplativosti takvih zahtjeva, jer rizikuju da program skrene sa kursa što može dovesti do nemogućnosti Grčke da na vrijeme otplaćuje dospjele obaveze, upozorila je agencija za procjenu kreditnog rejtinga Moody's.

Grčka je prošle sedmice pristala na zahtjev Finske koja je tražila Partenon, Akropolu i ostrva kao garanciju za učestvovanje u paketu pomoći i tako osigura kolateralu od 600 miliona eura.

Taj bilateralni ugovor pokrenuo je niz sličnih zahtjeva i od drugih zemalja eurozone, konkretno Slovačke, Holandije i Austrije, piše Reuters. 

Moody's je upozorio da bi to Grčku moglo gurnuti u dublju recesiju što bi je dovelo do novog bankrota jer ne bi mogla plaćati obaveze, pa očekuje od zemalja eurozone da blokiraju grčki dogovor sa Finskom. 

Holandski ministar finansija Jan Kees de Jager rekao je da ideja o kolaterali za posuđivanje novca nije poželjna, ali da će Holandija nastaviti sa zahtjevom ukoliko na to bude prisiljena, jer "želi da ima isti tretman kao i ostale zemlje donatori".