Čelnici izbjegavali porez
0

Finansijska policija zaplijenila sredstva Bulgarija vrijedna 46 miliona eura

FENA
Nicola Bulgari
Nicola Bulgari
Italijanska finansijska policija saopćila je da je zaplijenila sredstva vrijedna 46 miliona eura u vlasništvu čelnika luksuzne marke Bulgari, čiji nakit nose holivudske zvijezde.

Akcija je bila usmjerena na bankovne račune, polise osiguranja, dionice i nekretnine, navodi se u policijskom saopćenju, prenosi AFP.

Zaplijenjena sredstva pripadala su Paolu (75) i njegovom bratu Nicoli Bulgariju, većinskim dioničarima kompanije, kao i njihovom trenutnom čelniku Mauriziju Valentiniju i njegovom prethodniku Francescu Trapaniju. Trapani je nećak Paola i Nicole.

Četvorica čelnika optuženi su da su izbjegavali italijanske poreze lažnim objavama prodaja u vrijednosti od tri milijarde eura putem kompanija sa sjedištem u Holandiji i Iraskoj.

Paolo i Nicola Bulgari, praunuci grčkog zlatara Konstantinosa Voulgarisa, prodali su kompaniju francuskom gigantu luksuzne robe, LVMH, u 2011. godini.

Voulgarisov unuk Sotirios preselio je kompaniju u Italiju i koristio je latinski naziv njegovog prezimena, Bulgari, koji se također piše kao Bulgari.

Zaplijenjena sredstva također su navodno prebacivana putem kompanija koje su četvorica optuženih osoba koristili u Švicarskoj, saopćila je italijanska policija.