Svijet
0

Financial Times: Koštunica u Londonu

FENA
Financial Times je jedini dnevnik koji najavljuje današnju zvaničnu posjetu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Velikoj Britaniji.

List saznaje da će britanski premijer Tony Blair, koji će se sa svojim srbijanskim kolegom sastati u utorak, poručiti da Srbija mora prihvatiti drugačiju viziju buduće mape jugoistočne Evrope ili će u suprotnom biti suočena sa sve većom izolacijom i sve manjim izgledima da se približi Evropskoj uniji.

Beograd će vjerovatno biti izložen i pritisku da ispuni svoje međunarodne obaveze, kao što je hvatanje osumnjičenih ratnih zločinaca.

Istovremeno, saopćili su britanski zvaničnici, premijeru Koštunici bit će upućen apel da prihvati činjenicu kako je nezavisnost Kosova do kraja ove godne neizbježna.

Ta upozorenja, ističe Financial Times, stižu u razdoblju pojačane diplomatske aktivnosti na pregovorima u Beču o stausu Kosova koji se približavaju odlučujućoj političkoj fazi.

Tokom dosadašnjih šest rundi razgovora o tehničkim pitanjima nije postignut nikakav napredak u pogledu ključnog pitanja statusa, dok Britanija, Sjedinjene Države i UNMIK vrše pritisak na Beograd da prihvati nezavisnost kao, kako navodi Financial Times, najmanje problematično rješenje.