Incident na moru
49

Filipini optužili kinesku mornaricu da im je laserom privremeno oslijepila mornare

F. H.
Fotografija uperenog lasera (Foto: CNN / Filipinska obalska straža)
Fotografija uperenog lasera (Foto: CNN / Filipinska obalska straža)
Filipinska obalna straža optužila je brod kineske obalne straže da je prošle sedmice sa broda u spornim vodama uperio laser "vojne kvalitete" prema filipinskom brodu, privremeno oslijepivši članove posade.

Kineski brod također je "izveo opasne manevre" približavajući se na 137 metara filipinskom brodu, navodi filipinska obalna straža u izjavi objavljenoj na svojoj službenoj Facebook stranici, uz fotografije koje navodno pokazuju zelenu zraku lasera.

Incident se navodno dogodio 6. februara u blizini spruda Ayungin, također poznate kao Drugi Thomasov sprud, u lancu otoka Spratly, u Kini poznatog kao Otoci Nansha. Kina ovaj sprud naziva grebenom Renai.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da je filipinski brod "ušao u vode grebena Renai bez dopuštenja kineske strane".

"Brod kineske pomorske policije branio je suverenitet Kine i pomorski poredak u skladu s kineskim domaćim zakonom i međunarodnim pravom", rekao je glasnogovornik Wang Wenbin, ne navodeći što je kineska strana poduzela.

Kina tvrdi da ima "neosporan suverenitet" nad gotovo cijelim Južnokineskim morem od 1,3 miliona kvadratnih milja, kao i nad većinom otoka unutar njega. To uključuje Spratlys, arhipelag koji se sastoji od 100 malih otoka i grebena koji također u potpunosti ili djelomično polažu pravo Filipini, Malezija, Bruneji i Tajvan.

Filipini to područje nazivaju Zapadno filipinsko more i 1999. godine namjerno su nasukali transportni brod mornarice, BRP Sierra Madre, na Drugom Thomasovom sprudu, kojim još uvijek upravljaju filipinski marinci kako bi Manila polagala pravo na to područje.

U incidentu koji se dogodio 6. februara, filipinski brod BRP Malapascua bio je u misiji opskrbe Sierra Madre kada ga je izazvao kineski brod, navodi se u filipinskom saopćenju.

“Kineski brod dvaput je uperio zeleno lasersko svjetlo prema BRP Malapascua, uzrokujući privremenu sljepoću posade na mostu. Kineski također je izvelo opasne manevre približivši se na oko 150 jardi od desnog boka broda", navodi se u saopćenju.

"Namjerno blokiranje brodova filipinske vlade za dostavu hrane i zaliha našem vojnom osoblju na brodu BRP Sierra Madre očito je nepoštivanje i jasno kršenje suverenih prava Filipina u ovom dijelu Zapadnog filipinskog mora."