Svijet
0

Filipini: 70 mrtvih u tropskim olujama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema zadnjim podacima od posljedica tropske oluje Nock-ten i tajfuna Muife na Filipinima do utorka je poginulo 70 osoba, a tropska oluja Emily koja se formirala nad Karipskim otočjem i zahvatila sjeverni dio Atlantika mogla bi ojačati u uragan prvog stepena, dok uragan Eugen blizu Meksičkog zaljeva ne prijeti, izvijestili su službeni filipinski i američki izvori.

Na Filipinima je u ponedjeljak evidentirano 56 mrtvih, a u utorak 70 smrtno stradalih od posljedica tropske oluje Nock-ten. Još se 16 osoba smatra nestalima.

Većina škola u Manili u utorak je zatvorena zbog približavanja još jedne oluje duž zapadne obale Luzona, glavnog otoka Filipinskog arhipelaga. Filipine svake godine pohara dvadesetak tajfuna, koji redovno odnesu brojne ljudske živote i uzrokuju obilne poplave.

Tropska oluja Emily, koju zasad prate vjetrovi od 65 km/h, predstavlja prijetnju Dominikanskoj Republici, Puerto Ricu i još nekim otocima, zbog čega je stanovništvo u stanju pripravnosti, izvijestio je Američki državni centar za uragane upozoravajući kako bi oluja tokom dana mogla znatno ojačati.

Uragan Eugen, koji se u ponedjeljak formirao nad Pacifikom duž Meksičkog zaljeva ne prijeti obali jer se udaljava, objavio je također Američki državni centar za uragane, prenosi Hina.