Filipini
0

11 mrtvih u naletu tropske oluje

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Zvaničnici za bavljenje prirodnim katastrofama upozorili su mještane na sjeveru Filipina da budu na oprezu od klizišta i novih poplava u ponedjeljak dok je tropska oluja Aere nastavila svoj smrtonosni pohod kroz tu zemlju.

U naletu Aerea poginulo je najmanje 11 osoba u istočnoj pokrajini Catanduanes u nedjelju ujutro kada su vjetrovi brzine 85 km na sat zahvatili to područje. Oluja je izazvala klizišta i dovela je do nestanka električne energije u nekim područjima, divljajući po Manilskom zaljevu i izazivajući paniku tokom noći u filipinskoj prijestonici, prenosi AP.

U ponedjeljak je oluja nastavila da se kreće ka pokrajinama na sjevernom ostrvu Luzon, postepeno gubeći na snazi.

Zvaničnici su upozorili mještane da ostanu podalje od planinskih područja na kojima su klizišta česta i od mjesta na maloj nadmorskoj visini kako bi izbjegli poplave. Ribarske posade i trajekti upozoreni su da ostave svoje brodove usidrene.

"Savjetovali smo mještane u visoko rizičnim područjima da se evakuišu prije nego što oluja udari", izjavio je Chito Castro, portparol vladine agencije za reakciju na prirodne katastrofe.

Među 11 poginulih su tri osobe koje su poginule u nedjelju u kući koju je zatrpalo klizište u mjestu Balatan u pokrajini Camarines Sur. Šest osoba se udavilo u pokrajinama Albay, Catanduanes, Leyte, Sjeverni Samar i Camarines Sur. U drugim područjima, jedan čovjek je poginuo u poplavljenom području od strujnog udara a drugi u saobraćajnoj nesreći izazvanoj olujnim vremenom.

Ribar iz Albaya koji je u nedjelju otplovio na more vodi se kao nestao.

Aere je dovela do otkazivanja ili prusmjeravanja više od 50 domaćih i međunarodnih letova.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino III odgodio je svoje putovanje avionom za Manilu s regionalnog samita u Indoneziji u ponedjeljak zbog nevremena.

Očekuje se da Aere, druga oluja koja je pogodila Filipine u ovoj godini, napusti zemlju do četvrtka i krene prema Tajvanu.

Zvaničnici su objavili upozorenje od putovanja morem i upozorili su mještane u istočnim i južnim dijelovima otoka na opasnost od tropskih kiša tokom dana.

Dvadesetak tajfuna obruši se na Filipine svake godine.