Svijet
0

FileSonic prekinuo razmjenu fileova

SRNA
Web-site FileSonic, koji nudi prostor za skladištenje podataka, ukinuo je uslugu razmjene fajlova poslije pravne akcije protiv kompanije Megaupload i hapšenja njenih vlasnika.

Policija na Novom Zelandu i u Evropi uhapsila je više osoba u posljednjih nekoliko dana, poslije istrage američkog Federalnog istražnog biroa o Megauploadu.

Njeni vlasnici optuženi su za upravljanje šemom koja im je donijela zaradu od 175 miliona dolara i nanijela štetu od preko 500 miliona dolara vlasnicima autorskih prava na muziku, filmove i ostale zaštićene sadržaje.

FileSonic, koji sebe opisuje kao "kompaniju za neograničeno skladištenje podataka", saopštio je da će korisnicima dozvoliti pristup samo njihovim ličnim fileovima.

"Razmjena fileova na FileSonicu sada je isključena. Naše usluge mogu se koristiti samo za upload i preuzimanje podataka koje ste lično uploadovali", navodi se u saopštenju na web-stranici ove kompanije.

FileSonic je registrovan u Velikoj Britaniji i Hong Kongu.

Akcija država protiv Megauploada pokrenula je burnu debatu o pirateriji na internetu u vrijeme kada američki Kongres razmatra usvajanje oštrijih zakona o ovom problemu.