Dan Evrope
9

Federica Mogherini povodom 9. maja: Situacija u EU je daleko od savršene, ali poboljšanje je moguće

Klix.ba
Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je povodom 9. maja 2017. godine Dana Evrope poslala videoporuku, kazavši da je situacija u Evropskoj uniji daleko od savršene i da se ona mora mijenjati, ali da je poboljšanje moguće.

"Budućnost Evropske unije je izbor koji pripada svakom građaninu. Ove godine je Evropska unija ušla u 60. godišnjicu mira, zaštite naših radnika, mogućnosti za naša poslovanja, slobodu i prava. Evropska unija nije nešto što smo naslijedili od naših predaka, već ono što vidimo u ogledalu svaki dan", kazala je Mogherini u videoporuci, dodavši da je Evropska unija ono što svaki dan radimo, svako od nas.

"Mi uzimamo i snagu koju nam zajedništvo daje, jer se samo zajedno možemo nositi s izazovima današnjice", poručila je Mogherini.

Dodala je kako je trenutna situacija u Evropskoj uniji daleko od savršene i da se mora mijenjati, ali da je poboljšanje moguće i da se ono dešava svaki dan.

"Izbor o jačoj Evropskoj uniji je naš izbor. Izbor o više pravde, više sigurnosti pripada nama, svima nama. To je suština današnjeg Dana Evrope. Ne budućnost evropskih institucija, nego budućnost svakog građanina ponaosob. Sretan Dan Evrope", poručila je visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.