Za pet zatvorenika
21

Federalna vlada SAD-a zakazala prva izvršenja smrtne kazne nakon 2003. godine

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Federalna vlada SAD-a zakazala je prva pogubljenja osoba koje su osuđene na smrtnu kaznu, saopćilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Ministar pravde SAD-a William Barr rekao je da je Upravi za zatvore (BOP) poslao zahtjev za zakazivanje pogubljenja pet zatvorenika. Riječ je o zatvorenicima s pravosnažnim presudama za ubistva ili silovanja djece i starijih osoba. Izvršenje smrtne kazne zakazano je za decembar 2019. i januar 2020. godine.

"Ministarstvo pravde tražilo je smrtnu kaznu za najgore kriminalce. Podržavamo vladavinu zakona i dugujemo žrtvama i njihovim porodicama izvršenje kazne koju je izrekao naš pravosudni sistem", naveo je Barr u saopćenju.

William Barr (Foto: EPA-EFE)
William Barr (Foto: EPA-EFE)

Ova najava predstavlja ukidanje neformalnog moratorijuma na smrtnu kaznu na federalnom nivou. Smrta kazna nije izvršena od 2003. godine kada je pogubljen 53-godišnji ratni veteran Louis Jones Jr. koji je osuđen zbog ubistva 19-godišnje vojnikinje Tracie Joy McBride.

Odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine smrtna kazna je bila zabranjena na državnom i federalnom nivou, no ponovo je uspostavljena 1988. godine. BBC piše da se u saveznom zatvoru trenutno nalaze 62 osobe koje su pravosnažno osuđene na smrtnu kaznu.

Smrtna kazna je dozvoljena u 17 saveznih država SAD-a, a trenutno su u SAD-u na smrtnu kaznu osuđena 2.673 zatvorenika.