FBI prikuplja dokaze napada u Mumbaiju

F
FENA
3.12.2008. u 21:45
0
4
FBI prikuplja dokaze napada u Mumbaiju
0
FBI prikuplja dokaze napada u Mumbaiju Michael Mukasey
Američki državni tužilac Michael Mukasey izjavio je danas da agenti Saveznog istražnog biroa (FBI) sa indijskom policijom prikupljaju dokaze o napadu ekstremista u indijskom finansijskom centru Mumbaiju, u kojima su poginule 183 osobe.
"FBI ispituje svaki dokaz do kojeg može doći", dodao je novinarima Mukasey u Ministarstvu pravde.

FBI je dio istražnog tima o tim prošlosedmičnim napadima, rekli su i drugi američki zvaničnici.

Mukasey je izjavio da smatra da SAD "ima jurisdikciju u slučajevima nasilja nad Amerikancima u vezi s aktima terorizma".

U terorističkim napadima u Mumbaiju poginulo je šest Amerikanaca, podsjetio je Reuters.

Mukasey je dodao da još nema dovoljno pojedinosti da bi rekao da li će neka optužnica u dogledno vrijeme biti podignuta u SAD.

Na pitanje o poukama koje su izvučene iz onoga što se dogodilo u Indiji, Mukasey je istakao potrebu da se prikupe najpouzdaniji obavještajni podaci o tome gdje bi napadi mogli da se dogode i da se poveća sigurnost na odgovarajući način.

Indija tvrdi da su bezmalo svi, ako ne i svi napadači bili iz Pakistana, uključujući jedinog preživjelog među njima, prenio je Reuters.

Istražitelji su saopćili da su napade izveli ekstremisti koje je obučila pakistanska grupa Lashkar-e-Taiba, okrivljena i za napad na indijski parlament 2001. godine.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona je jučer izjavio da dosta toga ukazuje da je za napade u Mumbaiju odgovorna "grupa koja je djelimično, ili u potpunosti, locirana na teritoriji Pakistana".


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: