{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI otvorio istragu o aktivnostima Murdochove News Corp.

F
15.7.2011. u 08:34
0
2
FBI otvorio istragu o aktivnostima Murdochove News Corp.
0
FBI otvorio istragu o aktivnostima Murdochove News Corp.
Foto: AFP
Odgovarajući na optužbe više zastupnika u američkom Kongresu, FBI je otvorio istragu o tome je li News Corp. Ruperta Murdocha pokušao hakirati telefone žrtava terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. i članova njihovih porodica, izvijestila je u četvrtak američka štampa.
Prema saveznim policijskim izvorima, odluka terenskog ureda FBI-a u New Yorku o pokretanju kaznene istrage, uslijedila je nakon što je više članova Kongresa izrazilo zabrinutost u pismima sjedištu FBI-a, pitajući jesu li novinari Murdochovog medijskog carstva pokušavali kompromitovati žrtve 11. septembra 2011, kao što su navodno hakirali i telefone brojnih pojedinaca u Engleskoj.

"Mi to radimo na temelju njihovih zahtjeva", rekao je FBI-izvor, koji je tražio da ne bude identifikovan, jer je istraga tek počela.

"Ali nakon pregleda pisama i njihovih tvrdnji, te nakon konsultacija s državnim pravobranilaštvom u New Yorku, pokrenuli smo postupak", rekao je izvor, prenosi online The Los Angeles Times.

The New York Times navodi kako je istraga u preliminarnoj fazi, te da njen obim još nije jasan, niti je poznato je li FBI odredio moguće ciljeve istrage ili navodno počinjena kaznena djela.

U istrazi će se pokušati utvrditi jesu li uposlenici News Corp. ilegalno pristupali privatnim pozivima, porukama glasovne pošte, ili snimljenim pozivima žrtava 11. septembra 2001. ili njihovih porodica.

Također će se ispitati jesu li zaposlenici News Corp. podmićivali ili pokušali podmititi policijske dužnosnike kako bi dobili pristup do takvih audiozapisa, piše The Wall Street Journal.

Britanski The Daily Mail izvijestio je početkom sedmice da su novinari tabloida News of the World pokušali hakirati govornu poštu žrtava 11. septembra, citirajući neidentificiranog bivšeg njujorškog policajca koji je rekao da su mu reporteri News of the Worlda nudili novac ako im nabavi snimke privatnih telefonskih razgovora žrtava 11. septembra, što je on, po vlastitim riječima, odbio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: