Teroristička zavjera
6

FBI osujetio plan za ubistvo bivšeg predsjednika SAD-a Georgea Busha

G. M.
George Bush
George Bush
Simpatizer Islamske države planirao je ubistvo bivšeg američkog predsjednika Georgea W Busha, ali je zavjeru otkrio FBI, objavile su američke vlasti.

Osumnjičeni, stanovnik Ohija, navodno je tražio da se irački operativci prokrijumčare u SAD iz Meksika radi operacije. On je sada u pritvoru i u utorak se pojavio na saveznom sudu u Ohiju.

FBI je koristio doušnike i elektronski nadzor kako bi osujetio njegov plan. Prema sudskim dokumentima, osumnjičeni - identificiran kao Shihab Ahmed Shihab, 52 - je irački državljanin koji je u SAD-u od 2020. i imao je na čekanju zahtjev za azil.

FBI tvrdi da je Shihab rekao povjerljivom izvoru, navodnom krijumčaru ljudi, da pripada grupi poznatoj kao Al-Raed koja ima sjedište u Kataru. U razgovoru s izvorom iz FBI-a, Shihab je rekao da želi ubiti Busha jer je "ubio mnoge Iračane" i "razbio" Irak.

Dodao je da se nada da će lično učestvovati u operaciji "i nije ga bilo briga hoće li poginuti".

Shihab je navodno tražio lažne policijske značke i raspitivao se mogu li se militanti prokrijumčariti preko meksičke granice kako bi izveli operaciju, a zatim prokrijumčareni natrag kako bi pobjegli.

Dvije osobe za koje se nadao da će ih prokrijumčariti u SAD opisane su kao bivši agenti iračke obavještajne službe s iskustvom u operacijama atentata.

Shihab je također navodno bio u kontaktu s drugim doušnikom FBI-a koji je tvrdio da je klijent lažnog krijumčara. Oba doušnika su zabilježila susrete s njim.

Shihab je izvorima navodno rekao da se nada da će koristiti uslugu krijumčarenja ljudi kako bi doveo pripadnike Islamske države u SAD.

U jednom slučaju, Shihab i jedan od doušnika odvezli su se u Dallas u Teksasu kako bi snimili Bushovu rezidenciju i Institut George W. Bush.

U martu 2022. navodno je održao sastanak u hotelskoj sobi u Columbusu u Ohiju kako bi pogledao oružje i lažne uniforme.

Sada mu prijeti 10 godina zatvora zbog pokušaja ilegalnog uvođenja nekoga u SAD, te još 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja pokušaja ubistva bivšeg američkog dužnosnika.