Svijet
7

FBI: Obama nije prisluškivao Trumpov telefon niti ga je špijunirao

Klix.ba
Direktor FBI James Comey (Foto: EPA)
Direktor FBI James Comey (Foto: EPA)
Direktor FBI-a James Comey odbio je tvrdnje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da je njegov prethodnik Barack Obama prisluškivao njegov telefon, kao i to da ga je navodno špijunirao, prenijeli su američki mediji.

Comey je navodno zatražio od američkog ministarstva pravde da odbaci navode da je Obama naredio prisluškivanje Trumpovog telefona tokom izborne kampanje prošle godine.

On je rekao da je tražio korekciju Trumpovih navoda koji su lažno insinuirali da je FBI prekršio zakon. Američki mediji su citirali zvaničnike koji su kazali da je Comey vjerovao da nema dokaza da podrži Trampovu tvrdnju.

Ranije je Trump tražio od američkog Kongresa da ispita da li je bivši predsjednik SAD-a zloupotrijebio izvršnu vlast. Zahtjev je uslijedio dan nakon što je Trump optužio Obamu da mu je za vrijeme predizborne kampanje prisluškivao telefon.

Obama je demantirao ove tvrdnje navodeći da on nije naredio obavještajni nadzor nad bilo kojim stanovnikom SAD-a.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer kazao je medijima da su izvještaji o potencijalno politički motiviranim istragama pred izbore 2016. godine veoma zabrinjavajući.

Svjetski mediji navode da Spicer nije dao nikakve dokaze kojim bi potkrijepio tvrdnje o zloupotrebi položaja.