Svijet
2

FBI: Krijumčari pokušali prodati nuklearno oružje IDIL-u

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraga koju je predvodio FBI pokazala je da su određene kriminalne grupe iz Rusije pokušale prodati nuklearno oružje IDIL-u.

Agenti FBI-a su u saradnji s policijskim agencijama iz Moldavije u posljednjih pet godina zabilježili četiri pokušaja trgovine radioaktivnim materijalima između ruskih krijumčara i terorista sa Bliskog istoka. Najnoviji slučaj zabilježen je u februaru kada su krijumčari pokušali prodati velike količine smrtonosnog cezija, što je dovoljno da se kontaminira nekoliko gradskih četvrti.

Valentin Grossu je krijumčar koji je ponudio cezij osobi za koju je mislio da je pripadnik IDIL-a, a ustvari je to bio doušnik. Grossu je tražio 2,5 miliona eura. Također su zabilježeni pokušaji trgovine uranijem.

Kako prenosi AP, ruski krijumčari su izričito tražili kupce sa Bliskog istoka koji su neprijatelji zapada. Državne vlade, ali i sugurnosne agencije, strahuju od povezivanja određenih kriminalnih grupa s teroristima, a naročito sa IDIL-om.

"Očekujemo još ovakvih slučajeva, jer sve dok krijumčari smatraju da mogu zaraditi veliki novac oni će pokušavati", rekao je Constantin Malic, jedan od moldavskih istražitelja.

FBI nije želio komentarisati ovaj slučaj.